Vejledning og håndteringsforskrift for bløde kontaktlinser

Vejledning og håndteringsforskrift for bløde kontaktlinser

Dine nye bløde kontaktlinser er tilpasset dig efter nøjagtig udmåling

Bløde kontaktlinser

Dine nye bløde kontaktlinser er tilpasset efter nøjagtig udmåling og mangeårig erfaring. Du skal nu til at bruge dem, og det er meget vigtigt at du overholder denne vejledning – især med hensyn til hygiejne hvad angår linser, etui og dine hænder.

blødelinser bløde kontaktlinser

Vask altid hænder før du rører ved dine kontaktlinser og hold i øvrigt alt, hvad der hører til dine linser, rent.

Lad aldrig andre røre dine linser og slet ikke prøve dem.

Når du har vasket dine hænder er du parat til at tage den højre linse ud. Læn dig ind mod spejlet, så du kan se dit øje tydeligt. Det er vigtigt, at du har godt lys. Løft op i øverste højre øjenlåg med venstre hånds langefinger. Med højre hånds langefinger trækker du ned i nederste øjenlåg. Du kan nu trykke, med tommel- og pegefinger, på linsens kanter så der kommer luft ind under linsen. Linsen vil derefter følge med ud. Hvis du bruger endagslinser, kan du blot smide dem i skraldespanden. Bruger du 14-dages eller månedslinser skal de renses og placeres i etuiet. Herefter tager du den venstre linse ud og enten bortskaffer den eller renser den og placerer den i etuiet.

Anbring linsen i din håndflade med den hule side opad. Dryp et par dråber rensevæske ned i linsen og gnid forsigtigt linsen med en finger i cirka 15-20 sekunder. Herefter skyller du linsen med saltvand, så der ikke er mere rensevæske tilbage. Dernæst anbringer du linsen i etuiet, som fyldes med frisk opbevaringsvæske. Skru låget godt til. Gentag hele proceduren med linsen fra det andet øje.

Dine linser er nu forsvarligt opbevaret til næste morgen.

Start altid med at vaske dine hænder, inden du håndterer dine linser.

Tag den højre linse op af etuiet og skyl den med saltvand. Placer linsen på spidsen af højre hånds pegefinger. Med venstre hånds fingre løfter du op i højre øjes øverste øjenlåg, mens du på samme tid med højre hånds langefinger trækker du lidt ned i samme øjes nederste øjenlåg. Der er nu god plads til at du kan anbringe linsen midt på den farvede del af øjet (iris). Hvis linsen sidder lidt skævt, kan du skubbe den på plads med nederste øjenlåg. Slip først det nederste øjenlåg, derefter det øverste.

Tjek i spejlet, at linsen sidder som den skal. Hvis linsen ved et uheld er anbragt på det hvide i øjet (sclera), skal du forsigtigt skubbe den på plads med pegefingeren.

Dernæst tager du venstre linse på med venstre hånd.

Tøm etuiet for opbevaringsvæske og lad det lufttørre.

Det er meget vigtigt, at du kommer til regelmæssig kontrol af dine linser og øjne, da vi ellers ikke kan sikre en perfekt tilpasning.

Hvis der i mellemtiden opstår problemer, skal du kontakte os med det samme, så vi har mulighed for at løse dem.

Når du kommer til kontrol, skal dine linser have været isat minimum 30 minutter – derved kan vi foretage den bedst mulige vurdering af såvel linser som øjne. Vi vil anbefale dig, at du får tjekket dine øjne/linser 2 gange om året rutinemæssigt. Kontrollerne vil blive foretaget af klinikkens optometrister.

  • Husk at dine linser ikke må tørre ud. Der er kun to steder du må opbevare dine linser – enten i øjet eller i etuiet.
  • Du må ikke sove med dine linser på, medmindre det er aftalt ved tilpasningen.
  • Du må ikke bruge øjendråber eller øjenmedicin sammen med dine linser – med mindre det sker i samråd med læge/øjenlæge eller din kontaktlinseoptiker.
  • Hvis du bruger øjenmake-up, skal du tage dine linser på først, og dernæst lægge din make-up. Således sikrer du, at du ikke får fremmedlegemer ind under linsen. Når du fjerner din øjenmake-up skal du først tage dine linser ud og derpå fjerne makeuppen.
  • Dine linser kan revne, ridses eller rives i stykker, så vær forsigtig, når du håndterer dem – specielt hvis du har lange negle. Vær også opmærksom på, at linserne ikke kommer i klemme i låget, når du lægger dem i etuiet.
  • Sørg altid for at holde højre og venstre linse adskilt, så du ikke kommer til at bytte dem rundt.
  • Der er altid en risiko for at tabe sine linser ved kontakt med vand, så vær ekstra forsigtig især ved hårvask og svømning. Hvis du svømmer meget, er det en god ide at bruge svømmebriller sammen med dine linser.
  • Hvis du tager solarie kan du enten undlade at have dine linser på imens, eller tage de specielle beskyttelsesbriller på

Husk at vi altid kan kontaktes, hvis du har spørgsmål vedrørende brug og pleje af dine kontaktlinser