Vejledning og håndteringsforskrift for hårde kontaktlinser

Vejledning og håndteringsforskrift for hårde kontaktlinser

Dine nye hårde kontaktlinser er nu tilpasset dig efter de mest nøjagtige forskrifter og vores mangeårige erfaring

Hårde kontaktlinser

Dine nye hårde kontaktlinser er nu tilpasset dig efter de mest nøjagtige forskrifter og vores mangeårige erfaring. Du skal nu til at bruge dem – og det er meget vigtigt, at du overholder følgende vejledning – især med hensyn til hygiejnen hvad angår linser, etui og hænder.

pleje af kontaktlinser herning

Vask altid hænderne før du rører ved dine kontaktlinser, og hold iøvrigt alt hvad der hører til dine linser rent.

Lad aldrig andre røre dine linser – og slet ikke prøve dem.

Efter en håndvask er du parat til at tage den højre linse ud. Læn dig ind mod spejlet, så du kan se dit øje tydeligt. Det er vigtigt, at du har godt lys. Løft dit hoved så du ser den farvede del af dit øje (iris) mellem dine øjenlåg og drej hovedet til linsen sidder der hvor øjenlågsåbningen er størst. Spær dine øjne godt op, så linsens kanter er fri af øjenlågene. Træk med højre hånds pege- og langefinger i begge øjenlåg, sådan at trækket bliver lige hen mod øret. Venstre hånd placeres under øjet så linsen kan gribes i håndfladen Blink en gang med øjet og linsen vil falde ud.

Linsen renses og placeres i etuiet. Herefter tager du venstre linse ud, renser den og placerer den i etuiet. Frisk opbevaringsvæske hældes i etuiet.

Hvis ikke det fungerer for dig at blinke dine linser ud, kan du med fordel gøre brug af en lille sugekop bergnet til formålet.

Der findes flere typer af rensesystemer til hårde linser. Hvis du anvender systemet med en tablet, der opløses i linsevæsken, skal du følge din kontaktlinseoptikers anbefalinger. Hvis du anvender en almindelig rensevæske, kan du gøre brug af følgende vejledning: Anbring den hårde linse i din håndflade med den hule side opad. Dryp nogle dråber rensevæske ned i linsen og gnid linsen med en finger i ca. 20-30 sek. Herefter skyller du linsen med saltvand så der ikke er mere rensevæske tilbage og anbringer linsen i den rigtige side af etuiet. Fyld nyt opbevaringsvæske i etuiet, skru låget fast og dine linser er sikkert opbevaret til næste morgen. Dette gør du hver aften.

Start altid med at vaske dine hænder, inden du håndterer dine linser. Tag den højre linse op af etuiet, skyl den med saltvand og gnid den evt. ind i en isætningsvæske. Placér den på spidsen af højre hånds pegefinger. Med venstre hånds pegefinger løfter du op i øverste øjenlåg – med højre hånds langfinger trækker du lidt ned i samme øjes nederste øjenlåg. Der er nu god plads til, at du kan anbringe linsen midt på den farvede del af øjet (iris). Slip derpå først nederste øjenlåg, derefter det øverste. Tjek i spejlet at linsen sidder som den skal. Hvis linsen ved et uheld er anbragt på det hvide i øjet (sclera), skal du fjerne den med sugekoppen. Du må ikke skubbe den på plads med fingeren. Dernæst tager du venstre linse på.

Dit etui skylles med varmt vand fra vandhanen og stilles til lufttørring.

Der hører flere slags rensevæsker til dine kontaktlinser. Disse væsker skal anvendes som beskrevet. Vores erfaring gennem mange år har lært os, at man aldrig bør skifte væske, med mindre det sker i samråd med os, som din ansvarlige kontaktlinseoptiker. Hvis du bor langt fra forretningen her i Herning eller ikke har mulighed for at købe din faste kontaktlinsevæske i nærheden af, hvor du bor, så tilbyder vi gerne at sende væske til dig med posten.

Du skal bære dine linser 2 x 4 timer den første dag, hvor der minumim skal være 1 times pause imellem de to perioder.

dag skal du bære dine linser 2 x 5 timer
dag skal du bære dine linser 2 x 6 timer
Den 4. dag kan du bære dine linser i op til 14 – 16 timer, hvilket normalt er en hel dag. Hvis du skal have dem på mere end 18 timer i træk, kan det være fornuftigt med en pause midt på dagen.

Hvis linserne under optræningen begynder at drille dig, tager du dem af, selvom du måske ikke helt kommer op på bæretiden for den pågældende dag. Om du kommer op på fuld bæretid en dag eller to senere end beregnet er ikke så vigtigt som dine øjnes sundhed.

Du må ikke sove med dine linser på, medmindre det er aftalt ved tilpasningen.

Det er meget vigtigt at du kommer til regelmæssig kontrol af dine linser og øjne, da vi ellers ikke kan sikre en perfekt tilpasning. Den første kontrol skal du komme til ca. 2-3 dage efter, du er kommet op på fuld bæretid. Hvis der i mellemtiden opstår problemer, skal du kontakte os med det samme, så vi har mulighed for at løse dem.

Når du kommer til kontrol, skal dine linser have været isat minimum 3 timer – derved kan vi foretage den bedst mulige vurdering af såvel linser som øjne. Vi vil anbefale dig, at du får tjekket dine øjne/linser 2 gange om året rutinemæssigt. Kontrollerne vil blive foretaget af klinikkens optometrister.

Hvis du behandler dine linser som beskrevet i denne vejledning kan du regne med, at dine linser kan holde i 2 til 3 år.

 

  • Husk at der kun er to steder, du må opbevare dine linser – enten i øjet eller i etuiet.
  • Du må ikke sove med dine linser på, medmindre det er aftalt ved tilpasningen.
  • Du må ikke bruge øjendråber eller øjenmedicin sammen med dine linser – med mindre det sker i samråd med læge/øjenlæge eller din kontaktlinseoptiker.
  • Hvis du bruger øjenmake-up, skal du tage dine linser på først, og dernæst lægge din make-up. Således sikrer du, at du ikke får fremmedlegemer ind under linsen. Når du fjerner din øjenmake-up skal du først tage dine linser ud og derpå fjerne makeuppen.
  • Dine hårde linser kan gå i stykker ved for voldsom håndtering – vær især forsigtig med at dine linser ikke kommer i klemme, når du lægger dem i etuiet.
  • Sørg altid for at holde højre og venstre linse adskilt, så du ikke kommer til at bytte dem rundt.
  • Der er altid en risiko for at tabe sine linser ved kontakt med vand, så vær ekstra forsigtig især ved hårvask og svømning. Hvis du svømmer meget, er det en god ide at bruge svømmebriller sammen med dine linser.
  • Du opnår den bedste komfort med dine hårde kontaktlinser, hvis du bruger dem lige meget hver dag. Hvis du holder en pause med dine linser i nogle dage eller mere, skal du huske at begrænse din bæretid i de første dage, så du ikke får problemer med at komme op på din normale bæretid igen.
  • Hvis du tager solarie kan du enten undlade at have dine linser på imens, eller tage de specielle beskyttelsesbriller på

  Husk at vi altid kan kontaktes, hvis du har spørgsmål vedrørende brug og pleje af dine kontaktlinser.